Är Börje Salming överordnad Sitting Bull?

image

Kulturell appropriering?

Alltså, jag är helt med på att det kan vara förringande och/eller hånfullt att klä ut sig till någon som i någon bemärkelse är underordnad en själv – men måste man inte kunna se till kontext och uppsåt också?

Börje Salming finns med i välgörenhetskalendern Årets kvinnor och män 2015. Han poserar på en ursnygg och kraftfull bild utklädd till indianhövdingen Sitting Bull. Detta är enligt flera proffstyckare upprörande, och ett beklämmande exempel på kulturell appropriering; att en överordnad grupp snor attribut från en underordnad grupp och därmed, åtminstone i det här fallet, visar respektlöshet gentemot den underordnade gruppen.

”Det är jätteproblematiskt, säger debattören och frilansjournalisten Angela Larsson till SportExpressen.se.

”Jag håller med om att det alltid finns ett problem när överordnad klär ut sig till underordnad, säger forskaren Tobias Hübinette.”

Är det här jätteproblematiskt? Är det alltid ett problem? Är jag så blind i min överordnade position? Borde jag kanske bli förbannad när en man klär ut sig till kvinna på en maskerad, eftersom han därmed förringar mig – den underordnade kvinnan?

Jag inser förstås att kulturell appropriering kan vara problematisk. Jag skulle till exempel inte klä ut mina barn till romska tiggare och skicka ut dem på bus- eller godisturné på Halloween med en pappmugg i hand och stora leenden i ansiktena. Jag tycker bara att den inte är problematisk i Salmingfallet.

Jag funderar på att i sympati med Salming klä ut mig ikväll. Kanske till ett franskt hembiträde. Vi får väl se hur upprörd Mange blir då.

 

PS1. av copyrightskäl kan jag inte publicera bilden här, men den finns att se bland annat på roosmark.com.

PS2. Enligt DN ska någon ha skrivit så här om saken på Twitter: ”Hur i HELVETE kan man säga att Sitting Bull är underordnad Börje Salming?! Sitting Bull är väl förihelvete överordnad alla?” (Här kan hen möjligen ha missat den övergripande problematiken, men på individnivå verkar det ju rimligt.)

 

5 reaktioner på ”Är Börje Salming överordnad Sitting Bull?

      • Tyvärr var jag inte med på Draget. Mange kanske skulle klä ut sig till fransk betjänt? (Finns det sådana?) Engelsk butler annars! Undrar vem som är underordnad hos er egentligen. Kan du nu få honom att bli prepper också. Kanske dags att ni klär i overaller, båda två, likadana, så kan ni vara jämnordnade.

Kommentera