Radioteatern ger: En vit kropp i chefsförpackning

kvinnaMen hur blev det här nu då? Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Ung Scen/Öst (och därmed för pjäsen ”Marken brinner”) är inte längre konstnärlig ledare för sagda institution. Hon har klivit av.

Sanna Rayman berättar på ledarbloggen i SvD att Axelsson tidigare i höstas deltog i en radiodebatt (Kulturvalet i P1) om kulturpolitik. Där utryckte hon upprepade gånger sitt bekymmer över ”vita kroppars” företräde i kulturbranschen. Axelsson konstaterade att ansvaret till stor del vilar på cheferna och sa att ”Upproret måste komma inifrån institutionerna och vissa måste faktiskt också kliva av sina chefsposter. Nånstans så är det så, om det ska bli en förändring, då kan vi inte sitta och trycka på chefsstolar hur länge som helst.”

Så gjorde hon alltså slag i saken och klev av sin position till förmån för någon annan kroppskategori? Var detta början på det inifrån institutionerna kommande upproret?

Mja – hon är nu chef för Radioteatern i stället.

Rayman anser att Axelsson gör helt rätt i att tacka ja till en eftertraktad tjänst, men finner det samtidigt något missklädsamt. Om, men bara om, Axelsson skulle vilja leva upp till sitt eget brandtal måste hon rimligen tacka nej till den nya chefspositionen.

Jag tänker mig att Malin Axelsson har sett till att hennes gamla tjänst går till en icke-vit ”kropp” och att hon på så sätt faktiskt ökat den icke-vita representationen inom kulturbranschen. Annars vore det ju synnerligen otjusigt. Och kanske till och med lite problematiskt för trovärdigheten.

 

 

 

 

Kommentera