Stanna i Norge, Ellinor Grimmark

bibeln

Frikort från abortutförande?

Jag tycker att Ellinor Grimmark med fördel kan jobba kvar i Norge.

Ni har säkert läst om henne – barnmorskan som inte vill utföra aborter av samvetsskäl.

”Jag tror att man kan hjälpa en kvinna som blivit våldtagen på andra sätt”, säger hon. Redan här sätter jag fredagsvinet i vrångstrupen. Tydligen finns det inte i hennes föreställningsvärld att abort ens är en diskussionsfråga annat än vid graviditet som följd av våldtäkt, och de fallen torde väl vara en försvinnande liten del av de aborter som idag utförs i Sverige (35 000-38 000 per år). Hur ser hon då på icke våldtagna som vill genomgå en abort?

Jag vill inte ha Ellinor Grimmark i den svenska sjukvården, i alla fall inte som barnmorska. Jag vill inte att en tjugoåring (eller någon annan) som bestämt sig för eller funderar på att genomgå en abort ska behöva träffa henne vare sig före eller efter aborten. Jag vill inte att ett ibland svårt, ibland lätt beslut ska ska fattas i skuggan av henne.

Att hon finner stöd i Bibeln för detta hjälper mig inte ett dugg. Ellinor Grimmark ska självklart aldrig i sitt liv behöva genomföra en abort eller på annat sätt bidra till den. Men då ska hon självklart heller inte jobba som barnmorska. Glömde hon läsa arbetsbeskrivningen när hon sökte till utbildningen?

Jag tycker att det är jobbigt att sätta betyg. Det finns något mycket obekvämt i att bedöma en människas insats och omvärdera insatsen till en bokstav, en bokstav som kan vara av yttersta vikt för hens framtid. Mitt jobb vore mycket behagligare om jag bara behövde utbilda mina elever, aldrig slutgiltigt bedöma dem. Jag förstår att Grimmarks övertygelse om det felaktiga med aborter går betydligt djupare än min olust inför betygsättning och att jämförelsen haltar en aning, men jag vill ändå inte ha henne på en barnmorskemottagning. Och hade jag inte kunnat tänka mig att sätta betyg hade jag valt ett annat yrke, hur trevligt det än är att undervisa.

Kritiker har också ställt frågan till henne om det ska vara okej för strängt ortodoxa muslimer att vägra behandla kvinnor eller för rasister att vägra behandla invandrare. Det tycker inte Grimmark. För hennes religion är tydligen viktigare än andras ställningstaganden.

Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi  (tack A för länken!) och jag är överens. I deras svar på den här debatten, framkallad av att Kronoborgs landstingsstyrelse vill rösta om rätten till samvetsfrihet inom vården, sägs bland annat följande:

Det är ingen mänsklig rättighet att bli barnmorska eller gynekolog. Däremot är det en mänsklig och laglig rättighet att få tillgång till vård i samband med abort och missfall samt hjälp att förebygga oönskad graviditet.

SFOG anser inte att frågan om samvetsfrihet skall få utrymme i samband med anställning inom vården i Sverige. Sexuell och reproduktiv hälsa är ett av specialitetens kärnområden. Vård i samband med oönskad graviditet ingår som ett självklart obligatoriskt moment för att bli specialist i obstetrik och gynekologi i Sverige.”

Jag föreslår att Grimmark söker ett annat jobb eller stannar i Norge, dit hon flyttade efter att inte ha fått jobba kvar i Eksjö.

12 reaktioner på ”Stanna i Norge, Ellinor Grimmark

 1. Nu är du väl onödigt bokstavstrogen och gör det enkelt för dig? Eller som någon sade, är du beredd att ta konsekvenserna av dina goda intentioner? Bara för att någon monopolorganisation skrivit något behöver det väl inte vara sant eller rätt och riktigt?

  Man kan börja med abortgränsen, hur länge skall man få göra abort, tills fostret är gulligt eller att det kan i ord argumentera för sin sak och inte bara kan försöka vifta bort galgen? Är du också för dödsstraff för mördare, våldtäktsmän eller tjyvar, eller bara för de som inte har snälla ögon?

  Känner flera familjer som blivit förstörda för att läkaren kallat in alla resurser för att rädda livet på ett blivande kolli. Vore det inte också självklart att barnmorskan och förlossningsläkaren istället dängde i backen de barn som uppenbart inte kan klara sig senare i livet? Om modern tyckte så eller för att landstinget anser att det är en mänskligt rättighet för föräldrar och undanträngda syskon? Metoden skulle i alla fall inte skilja så mycket, förutom att den vore ögonblicklig.

  Hur är det med lynniga sexåringar som gör livet surt för ensamstående mammor? .Hur är det med syskon och föräldrar till barn med svåra bokstavskombinationer, har de också rätt till ett enklare liv? Eller varför inte barn till vanartiga föräldrar. Hur mycket bättre skulle det inte vara för barnet om det sluppe dem? Hur är det med gamla som vill eller inte vill dö, måste läkaren avliva dem för att släkten och landstinget vill det?

  Nej, det är inte självklart att en barnmorska skall göra abort bara för att du, föräldern, anhöriga, diverse intressegrupper eller monopolarbetsgivare anser så. Hur kommer förresten rätten till juridisk hjälp för att få vård av vårdnadsbehövande barn, som de gör reklam för på radion, in i bilden?

  (Nej, jag har inte yttrat min åsikt, bara krånglat till frågan.)

  • kgb35:
   Nej, du har inte krånglat till frågan. Du har ställt en annan fråga. Nämligen frågan om rätt till abort. Det är något annat än rätten att vägra göra abort.

   Frågan som ställdes var om personal ska kunna välja själva om de vill uppfylla sitt yrkes arbetsbeskrivning utifrån egen övertygelse.

   • Det tycker jag inte alls, att jag ställer en annan fråga, och det är väl heller inte direkt två skilja frågor. Staten anser att det är Ok med abort i vissa fall och anser dessutom att barnmorskor skall göra det och att det är en oumbärlig del i barnmorskans arbete. Vilket inte alla uppenbarligen håller med om. Gränserna vad som är tillåtet är godtyckligt dragna, eller fint avvägda, med någon annans språkbruk. Men att det på något sätt skulle vara lagbundet att en barnmorska skall göra abort är just monopolets nu rådande dogm, inget annat. I ett annat läge skulle kanske dogmen säga dunka stackaren med syrebrist i golvet och monopolet säga att det måste man, annars får man gå och bli snickare eller något.

    Dock, om det är bra eller dåligt att hänvisa till en religiös skrift är en annan och idag kontroversiell fråga och förmodligen det som gör att detta kommit upp på tapeten.

 2. Hmm… Vart tog mitt långa svar till kgb35 vägen? Inte hamnade det här i alla fall. Min poäng var ändå densamma som Markus (tack för ditt svar Markus) – Vi pratar om olika saker. Tack ändå kgb35 för dina åsikter. Abortfrågan i sig kommer jag dock inte skriva om i bloggen då den inte känns aktuell för mig nu.

 3. Dette handler både om individets rettigheter (samvittighetsfrihet) og hvilket samfunn vi vil ha. Vi vi ha et samfunn som krever at den som føler seg kallet til å hjelpe fødende, også må ta livet av uønskede foster? Og vil vi ha et samfunn som ilegger yrkesforbud for mennesker som har kvaler innfor det store spørsmålet om liv eller død? At mennesker velger å la samvittigheten styre valg i slike spørsmål bør samfunnet vite å verdsette, ikke straffe. Alternativet er et samfunn som blir stadig mer dehumaniserende og totalitært.

 4. Tack för din kommentar, Are. Jag vidhåller ändå att just barnmorska är ett yrke som Grimmark får avstå ifrån. Hon är i det här sammanhanget mindre viktig för mig än patienterna, arbetsgivaren och arbetskamraterna.

 5. Eftersom barnmorskornas egen internationella etiska kod anger att barnmorskor kan avböja att delta i aktiviteter för vilka de hyser djupt moraliskt motstånd om inte kvinnans rätt till vård äventyras och dessutom såväl läkares som sjuksköterskors hela etiska tradition bygger på grundprincipen att värna livet och aldrig ta människoliv, så är vägran att delta i aborter i barnmorskeyrket ett professionellt fullt legitimerat individuellt val. Samvetsfrihet ingår i arbetsbeskrivningen.
  Vilket också visar sig genom att Sverige är ett mycket extremt land i Europa genom att samvetsfriheten för barnmorskor är stadgad i nästan alla av Europas länder. Att samvetsfriheten är såväl en av FN:s mänskliga rättigheter, finns i Europakonventionen och i förarbetena(avsikterna) inför nuvarande svensk abortlagstiftning.
  Nästan bara i Sverige struntar bloggare som ovan i människovärdet för små människoliv och berör det inte med ett ord när man behandlar problematiken kring abort eller fosterdråp som är ett mer historiskt namn. Så känslokallt och respektlöst för mänskliga rättigheter är typiskt för nästan bara svenska kvinnors extrema moralbild.
  Jag har tre barn och för mig var det jobbigt att veta att de barnmorskor vi mötte var så känslomässigt avtrubbade att de var beredda att ta livet av våra barn utifrån minsta vink från oss. Vi visste att samhällets födelseinstitution också var en omfattande avrättningsplats.
  Barnmorskor som Ellinor Grimmark behövs verkligen i Sverige. Barnmorskor som värnar livet, som är empatiska och som har respekt för små människors värde och alla människors mänskliga rättigheter.

 6. Du kallar mig förvisso både känslokall, respektlös och morallös, men tack ändå för att du vill dela med dig av din syn på saken i min blogg. (På riktigt alltså. Jag är inte ironisk.)

 7. Jag fastnade för detta inlägg när jag googlade på Ellinor Grimmark. Kunde inte heller slita mig från problematiken kring frågan efter att ha läst blogginlägget och därefter kommentarerna. I Sverige utestängs man från samhället när man har en åsikt som avviker från normen. I diskussionen om samvetsfrihet ser man ofta extrema jämförelser mellan att inte vilja utföra en abort med att vägra hjälpa muslimer, brandmän som vägrar släcka en brand, eller som den här bloggaren, jämför ogilla att göra abort med att ogilla att sätta betyg!? Frågan om aborträtt och samvetsfrihet handlar inte om att få göra som man vill på jobbet eller välja vem man ska vårda, det handlar mer om att människor ser olika på när livet börjar, vilket man kan ha olika åsikter om. Är det inte tragiskt att man i Sverige väljer att hellre avskeda en blivande barnmorska, som blivit lovad anställning (vilket visar att hon troligtvis var bra på det hon gjorde och var uppskattad), än att låta henne jobba med det hon kan bäst, vara vid förlossningsbordet? Jag uppfattar det inte som att Ellinor kräver att få sprida sina abort-åsikter, att andra ska agera som hon, inte heller har hon velat hindra kvinnor med oönskade graviditeter att få vård. Hon har bara önskat få behålla ett jobb som hon älskar. Varför kan man inte välja att arbeta med önskade graviditeter i ett land som har brist på barnmorskor? Är det en så konstig extrem uppfattning att man valt att uttrycka tvivel inför abortproblematiken, att man säger att man hellre jobbar på förlossningsavdelningen? Vad är det som gör att folk tar i från tårna med förakt och hån, som att Ellinor var utomjordisk och helst skulle förvisas från planeten? I Sverige behövs lite mer förståelse för oliktänkande, förmåga att sätta sig in i andras situation även när man tycker helt olika.

 8. Jag håller med om vad MM skrev. Varför ska Ellinor inte få jobba som barnmorska bara för att hon inte vill ta ett liv? vi kristna ser ofödda barn som liv. Som små människor med eviga själar. Nu vet inte jag om du tror på någon Gud eller som följd över det att alla människor kommer stå inför Gud en dag, men vi kristna tror det kommer att ske. Att det finns en Gud som ser allt och som är emot dödandet att ofödda barn. Försök att sätta dig i våra skor. Vi kommer ju möta inte bara Gud utan också alla ofödda barnen hur de skulle ha sett på jorden i himmelen ansikte mot ansikte. Då Jesus tagit emot alla dessa barn i himmelen. Jag tycker Ellinor gjorde rätt, när hon lämnar denna jord så gör hon det vetandes om att hon aldrig böjde sig för världens sätt att tänka, och att hon lydde Gud och hans ord trots att det bar ett högt pris för hennes jordiska liv. Hon kommer att stå inför Gud utan att ha ofödda barns blod i sina händer, och det är jag lika glad över som hon trots att hon blir behandlad illa här på jorden.
  Så ja, jag stöttar Ellinor till 100%. Och säger det man ofta inte vågar säga i kyrkor för att de inte vill skrämma bort folk från kyrkan, det finns en Gud OCH det finns en domen dag och skulle inte vilja vara de som stängde dörrarna för Ellinor i Sverige då, eller behandlade henne illa, om de inte vänder om innan och ber om Jesus nåd och förlåtelse för sitt beteende.

 9. Hej, Jag är urolog och anser inte att DU har rätt att avgöra enbart med din filosofi om Ellinor ska jobba i vården eller ej. Det är ren diskriminering och rasisim att påstå Ellinor inte får jobba i vården i Sverige med anlednming av att många Svenska kvinnor inte delar Ellinors åsikt och dessutom överdriver och vågar kalla henne för nån form av människorättshatare. Det är oerhört korkat att i bloggar gå ut med att påstå sig veta bäst särskilt om man själv endast är en pladdertant som försöker försörja sig på sin egen filosofi utan riktigt närhet till människor. Skaffa ett riktigt jobb istället för att snacka blogg-skit om andra.
  Ellinor – bra jobbat! Fortsätt strid för det du tror på. jag vägrar genomföra rituella tvångsmässiga omskärelser av små pojkar i landstingets regi. det är enbart min åsikt som styr om jag vill göra kosmetiska plastikirurgiska ingrepp på barn som inte får bestämma själva med föräldrar som har en fanatisk tro att förhuden har med religion att göra.Islam är en mycket konstig religion och ska inte alls uppmuntras. Lnadstingen säger att vi urolgoer ska tvingas göra dessa operationer vilket jag vägrar enbart eftersom operationerna helt saknar en medicinsk indikation och det är medicinsk indikation som ska avgöra vad som ska göras och inte.
  vad är det för skiollnad mot aborter? Jo, det har tyvärr blivit ett preventivmedel., Unga flickor och pojkar struntar i att skydda sig eftersom man ändå kan göra abort om mna skulle råka bli gravid. detta är inte bra för faktum är – och detta kan ingen av er bestrida -att varje abort innebär att man tar livet av ett liv. varje abort är ett dött barn och inget anant. det är en avskyvärd moral i samhället där vi låter reigiösa ide+er sköta valen och besluten. det ska vara medicinska indikationer och inget annat.
  men hoppsan….det där var ju visst min egen åsikt!
  Ellinor- bra jobbat!!

  • Tack för att du engagerar dig i frågan och bidrar till att nyansera den. Att du kallar mig rasist känns dock omotiverat, och när du skriver ”Det är oerhört korkat att i bloggar gå ut med att påstå sig veta bäst särskilt om man själv endast är en pladdertant som försöker försörja sig på sin egen filosofi utan riktigt närhet till människor. Skaffa ett riktigt jobb istället för att snacka blogg-skit om andra” så undrar jag om du har läst hela mitt inlägg. (Jag har ett jobb, och min blogg är helt sponsorfri och genererar inga inkomster.) När du i slutet av ditt inlägg skriver ”det är en avskyvärd moral i samhället där vi låter reigiösa ide+er sköta valen och besluten.det ska vara medicinska indikationer och inget annat.” blir jag dock lite förvirrad. Om religiösa idéer INTE ska påverka beslut och val så borde väl någons tro inte påverka vad man inom ett yrke ska utföra för uppgifter? Tack i vilket fall för att du svarat på mitt inlägg och engagerar dig, även om vi tycker olika!

Kommentera