Är vinare vinnare?

image

Flipp eller flopp?

Bra, dåligt – dåligt, bra. Det är svårt att göra rätt. I samma spalt i DN läser jag två artiklar om vin. Ökad vinkonsumtion är bra. Tyvärr är ökad vinkonsumtion dåligt. Jag har ju i bloggen tidigare framhållit fördelarna med vin, socker, choklad och kaffe. Intar man dessa i tillräckligt stor mängd kan många hälsorisker minimeras: näthinneproblem, diabetes, levercancer, demens – listan kan göras lång.

Eller kort, enligt tråkiga engelsmän.

Artikel 1 berättar att fem till tio glas vin i veckan kan skydda mot pulsåderbråck. Görbra. Tio glas i veckan må låta näst intill övermäktigt, men vad gör man inte för hälsan? Och pulsåderbråck är förstås inte att leka med.

Artikel 2, glädjedödaren, menar att man minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att dra ned på vinkonsumtionen.

Glädjedödarstudien är gjord i Storbritannien. Pulsåderbråcksstudien presenteras av Uppsalaforskare. Storbritannien: Landet med rödbrända solsemesterfirare, Prins Charles och Jedward. Uppsala: Staden med Anders Celsius, Ingmar Bergman och Veronica Maggio.

Jag vet vilka jag håller på.

Kommentera