Till Jonas

image

Svindel

Jonas.

Jag borde skala potatis eller sortera strumpor, men jag kan inte slita tankarna från dig så allt jag gör går långsamt. Strumporna får kanske vänta till en annan dag.

Jonas. Jonasjonasjonas. Jooooonas.

Jag skulle vilja träffa dig när du som 25-åring flyttar från Heda till Vallerstad tillsammans med din hustru Anna Jacobsdotter och er tvåårige son Johan. Jag har förresten också en son som heter så! Medan ni installerar er i Melstad Storgård vill jag berätta att ni kommer att få minst en dotter och en son till. Ni kommer att döpa er andra son till Carl (vilket faktiskt är min Johans andranamn) och hans efternamn blir förstås Jonsson, kortformen av Jonasson, precis som ditt efternamn var Persson efter din far, Petter Håkansson. Vi behöver inte undra vad hans far hette i förnamn.

Carl kommer att bli lanthandlare på Melstad och han kommer att gifta sig med den några år äldre Johanna Andersdotter från närbelägna Väderstad och de kommer att få minst tre barn. Dina barnbarn, Jonas. Två av dem, Anna och Christofer, kommer att bo tillsammans i ett annat Melstadhus när de blir vuxna, och de kommer att driva lanthandeln. Anna kommer att bo kvar där tillsammans med sin fosterdotter Gerda och Gerdas make Albin som är chaufför. Han kör runt på Vallerstads potentater, och de cigarrstumpar som alltid blir kvar i bilen kommer att rökas av Gerdas son Knut och hans kusin Lasse. Det låter ju inte så hälsosamt men jag kan trösta dig med att ingen av dem blir rökare. Kanske är det ändå en god idé att röka cigarr när man är tio år.

Men tillbaka till Carl, din son. Hans tredje barn heter Gustaf. Hans efternamn är Carlsson, efter din son, men med honom slutar traditionen att bygga sitt efternamn efter pappans förnamn. Från och med Gustaf heter man helt enkelt Carlsson i efternamn. Det är därför Gustaf, som för övrigt är rättare/förman på Melstads Boställe, kan gifta sig med en flicka som heter Klara Andersson – men hon är faktiskt inte en man, fastän hon heter -son i efternamn. Det är nya tider, Jonas. Alla deras barn, jag tror de får sex stycken, heter Carlsson, inte Gustafsson. En av dem heter Oskar och han hittar sin hustru i Vallerstad, faktiskt också på Melstads ägor om jag har fattat rätt. Ebba Britz, dotter till en från Motala inflyttad snickare. Ebbas brorsa Bernard tar förresten två OS-brons i cykling. Inte illa va?

Oskar, som är lantbrukare, och Ebba får två söner: Sven-Eric och Lars-Gunnar. Lars-Gunnar kallas för Lasse och röker cigarrstumpar med sin kusin. Så småningom börjar han köra ambulans och faller pladask för Inger på lasarettet i Vadstena där de möts vid ett upplivningsförsök, så pladask att han får två barn med henne. (Han har också en dotter med Siv. Vi är lite modernare nu.) Upplivningsförsöket misslyckades, om du undrar.

Ett av de barnen är jag och efter mig finns två söner tillsammans med Magnus. Ungefär samtidigt som du levde en av Magnus anfäder. Han kom från Leksand och kallades därför Leksen. Så småningom blev det till Lexén – mitt efternamn idag. Jag föddes dock till släktnamnet Carlsson, det efternamn som min släkt fick tack vare att du döpte en av dina söner till Carl när han föddes 1829. Jag blir liksom helt yr i huvudet när jag tänker på det.

För några dagar sedan fick jag tillgång till ett digitalt arkiv med inskannade husförhörslängder, in- och utflyttningslängder och en del annat och det var genom dessa jag hittade dig, Jonas. 1801 föddes du i Stora Åby i Ödeshögstrakten av Stina Arfvidsdotter, gift med Petter Håkansson. Jag ska försöka rota fram information om dem också, och jag ska försöka få på mycket mera kött på de ben jag presenterat här. Det här är ju bara en smal, smal linje jag följt och jag har verkligen bara krafsat på ytan. Jag vill veta mycket mera, Jonas! (Fast seriöst så skrev ni lite lustigt på din tid. Faktiskt.)

Men jag önskar att jag kunde få presentera dig för mina barn, dina barnbarns barnbarns barnbarn.

Svindel.

PS. Johan säger ”hej”. Han beklagar att ni inte hade någon el och därför inte kunde spela på iPad. Han undrar också hur ni spelade fotboll och hur man gjorde om man inte hade någon vagn till hästen. Han konstaterar att ni i alla fall var miljövänliga även om det låter lite jobbigt att ta sig fram utan bil. Han vill åka och leta efter din gravsten.

Och jag undrar om ni är lika varandra.

2 reaktioner på ”Till Jonas

 1. Jag blir så glad när jag ser att du, Lotta, blivit intresserad av släktforskning ! Jag tror att du är den förste i släkten Carlsson, som är intresserad av dem som levat före oss!
  Om jag räknat rätt så är du barnbarns barnbarns barn till Jonas.
  Jag är ju ingift i släkten Carlsson genom att vara gift med Jonas barnbarns barnbarn. Jag har många undringar om den här släkten.
  Jag har nyligen fått en tjockt album av Knut. Det innehåller porträtt av många intressanta personer. Men där finns inga namn, förutom dem jag en gång skrivit dit då jag var hemma hos Gerda och Knut och Gerda berättade en del som väckte min nyfikenhet.
  Jag skulle bli glad om du fortsätter din forskning om släkten Carlsson!
  Din ingifta faster Karin.

  • Jag snokar vidare när tiden tillåter! Pappa och jag tittade i ett gammalt album idag och jag insåg att jag benämner farfars mor fel. Jag kallar henne Klara, men i själva verket kallades hon Tilda (hon hette Klara Mathilda).

Kommentera