Hitta hem

hittahemFör ett tag sedan gjorde Susanne Boll mig sällskap på en resa och jag uppskattade hennes sällskap mycket. Hon följde med i form av en bok, romanen Hitta hem.

I Hitta hem, den fristående uppföljaren till Det enda rätta, följer vi tre kvinnor som just söker sin plats i livet. Alla tre är rejält tilltufsade av tillvaron och försöker återfå fotfästet. Alla tre är förstås i stor utsträckning ansvariga för den situation de befinner sig i men Susanne låter oss förstå bakgrunden, deras olika bevekelsegrunder. Här kommer nog hennes psykologistudier väl till pass, men det känns aldrig övertydligt, bara intressant.

Jag har lärt känna två av dessa kvinnor tidigare, i Det enda rätta, och jag gillar att återse dem. Både Helmi och Disa har svårt att upprätthålla sunda relationer någon längre tid och båda har lite svårt att förhålla sig till verkligheten och sanningen. Jag vill inte avslöja för mycket (jag vill inte förstöra Det enda rätta för den som inte läst den) och nöjer mig därför med att konstatera att de båda befinner sig i en knepig sits då romanen tar sin början. Disa förhåller sig till problemet genom att försöka avskärma sig, medan Helmi tror att hennes väg till frälsning är kontakt.

Länken mellan de båda är Yvonne, en självutplånande kvinna med illasittande kläder i förorten som lever för att behaga semialkisen Benke med hjälp av mat och underdånighet. Hon är Disas faster och Helmis före detta svägerska, men ingenstans mellan dessa tre löper relationerna friktionsfritt.

Så vad händer när man blandar en lesbisk potentiellt suicidal krympling, en sexmissbrukande onkolog på flykt från rättvisan och en misshandlad halvt alkoholiserad rejält bedagad skönhet som blundat för det man inte får blunda för? Och om man i blandningen också slänger in en hämndängel som lurar i utkanten, en näve övergrepp, en make-over och lite punk?

Jo, då får man en riktigt bra bok!

Dessutom gillar jag hur Susanne låter sin egen berättarröst färgas av karaktärerna och hur små detaljer får berätta vilka de är. Yvonnes Mariekex mot Helmis bullar från Gateau. Yvonnes svaghet för Hem till gården. Billigt vin mot dyrt. Visst skulle det kunna bli klichéer, men det blir det inte. Det blir istället ömsinta, detaljrika porträtt av kvinnor som kämpar för att hitta hem.

 

Bild från www.susanneboll.se