Märkta för livet

imageMärkta för livet av Motalafödda Emelie Schepp är utläst och jag tyckte om den. Grundhistorien är mörk och spännande och vi lär känna intressanta personer. Kanske kunde fokuset ha legat på färre personer och istället blivit ännu djupare, men samtidigt är det ju trevligt med fler bekantskaper. Jag träffar gärna åklagaren Jana Berzelius igen och eftersom detta är första boken i en serie dröjer det nog inte länge innan jag får veta mer om vad hennes svarta förflutna har format henne till. Jag gillar att hon varken är särskilt empatisk eller sympatisk och hoppas att hon inte mjuknar. Inte för mycket i alla fall.

Att läsa om Emelie Schepps författarresa är också häftigt. Hon gav själv ut sin bok och har fått pall efter pall levererad till garageinfarten i Norrköping. Runt 35 000 exemplar har hon sålt, något som är en stor bedrift även med ett förlag i ryggen med allt vad det innebär av support, finansiering och marknadsföring. Den här kvinnan gjorde det ensam. Så jäkla imponerande! Nu har hon, inte helt överraskande, hamnat hos ett stort förlag och boken har sålts till flera länder. Vacker som en dag är hon också, även om det inte riktigt hör till saken.

Jag undrar förresten vilken svensklärare hon hade på Platen (Emelie är f.d. elev på det gymnasium där jag jobbar). Den stränga, kunniga, underbara Anita, eller kanske den entusiastiska, pedagogiskt hungriga Gunilla? Den sjal- och hattbeklädda poetissan Lindaräng? I alla fall hade hon inte den där Lexén som alltid klär ut sig. Så mycket vet jag. Tyvärr.

Läs gärna mer om Emelies författarresa och vardag på www.emelieshepp.se. Det här inlägget sammanfattar hennes äventyr så här långt:

Artikel i Norrköpings Tidningar. | Emelie Schepp.

Kommentera