Det är inte synd om lärarna!

imageEller visst är det synd om lärarna. Det är synd om de lärare som bryter benet, får restskatt, har elaka grannar eller har kräksjuka. Och det är förstås jättesynd om de lärare som ser sitt hus brinna ner eller förlorar en anhörig. Och självklart är det synd om lärare som blir utbrända. Men det är inte synd om dem för att de är lärare!

Jag är trött på den bild av lärare som vräks ut i media, bilden att det skulle vara särskilt synd om oss. Antingen är det synd om oss för att vi är dåliga eller så är det synd om oss för att vi är bra, men synd om oss är det. Det är synd om oss för att vi tjänar dåligt, har dåliga arbetsvillkor och oengagerade elever med sjunkande resultat och för att läraryrket har så låg status. Ja med den inställningen ja. Skolan har mycket att arbeta med, absolut. Elevernas resultat är mycket riktigt sämre än tidigare och många av oss lärare har definitivt åsikter om arbetsbelastning, fokus och en massa annat. Men det gör det fan inte generellt synd om oss!

Jag tjänar helt okej och jag går till ett jobb jag älskar. Jag tillbringar mina dagar med elever som trots PISA-resultaten ger mig massor och med kolleger som både kan skratta och svära (och vi har ofta anledning att göra båda delarna). Jag går till ett jobb där jag kan påverka, både arbetets innehåll och de elever jag har förmånen att möta. Ett jobb som jag känner är mycket meningsfullt. Det är inte synd om mig. Inte ett dugg.

Jag kan klaga på en hel del i skolans värld. Att vi inte har tid för all den dokumentation som åläggs oss, att vi borde lägga mera fokus på undervisning än vad vi ges tidsmässig möjlighet att göra, att SCB:s datasystem för registrering av Nationella provens alla detaljer tycks vara gjort på en måndag, att fyra undervisningstimmar inte alls räcker för att handleda ett Gymnasiearbete, att PIM ska göras på låtsastid, att Skolverkets idéer inte alltid är förankrade i verkligheten, att vi förväntas besitta kuratoriska kunskaper och en himla massa andra saker. Men det är inte synd om mig för det.

Jag gör mitt bästa och jag är stolt över att vara lärare. Jag tar hellre en dunk i ryggen än en klapp på huvudet. Vill ni tycka synd om en lärare – välj någon annan!

Dessutom hade jag påsklov för inte så länge sedan. Är det någon som fortfarande tycker synd om mig..?

PS. Tycker du att bilden inte har med texten att göra? Jodå. En dag på jobbet i höstas.

Ett PS till: SKOLAN går att tycka en hel del synd om, men det är en annan sak.

11 reaktioner på ”Det är inte synd om lärarna!

  1. Det är verkligen inte synd om lärarna! Bättre jobb har jag svårt att tänka mig. Dock vill jag hävda att vissa människor inte förstår att de flesta lärare inte bara står och pratar fritt ur hjärtat på sina lektioner. Det tar tid att förbereda en lektion! Som någon så vist sa:- det krävs mycket planering för att bli besviken ; )

  2. Bra inställning och rätt attityd. Svartmålningen har i sig varit negativ för skolans utveckling. Den riskerar att sänka både lärares och elevers självbilder. Debatten runt PISA och TIMSS och om det låga intresset för att söka lärarutbildningar har knappast ökat allmänhetens förtroende för skolan. Just känslan av att kunna påverka tror jag är avgörande för hur en lärare upplever sitt jobb. Under mina 26 läsår har jag upplevt både toppar och dalar i min karriär. Nästan alltid har det varit känslan av att kunna påverka som gjort skillnad. Vad som styr om den känslan infinner sig eller ej skulle jag nog kunna hålla en föreläsning om. Men du sammanfattar det hela bra. En dunk i ryggen är bättre än en klapp på huvudet.

  3. Trevligt att hitta din blogg och att läsa dina kloka och humoristiska funderingar! Särskilt trevligt att läsa att det inte är synd om er lärare. Man kan lätt få den uppfattningen när man tar del av massmedias information. Ni lärare har ett av världens viktigaste jobb! Och då är det väldigt viktigt att ni trivs med jobbet.
    Karin Carlsson

      • Jovisst är det gamla faster Karin! Jag lever fortfarande och kan inte tänka mig att vara utan datorn. Kul att kunna läsa dina funderingar om livet!

Kommentera