I hopp om sjönöd

image

Här på Sandön kan man bli strandad

”Kallar du det där nödlådor?” Manges ögonbryn pendlade mellan hårfäste och näsrot när han tittade på de två plastlådor jag packat för att låta flytta in i båten på säsongspermanent basis. ”Vad tror du en sann prepper skulle säga om dom?”

Jag sträckte på ryggen och höjde hakan. ”’Bra där.’ En prepper skulle säga ’bra där’ om mina lådor. För att dom i alla fall finns.”

”Chips, läsk och kex”, rabblade Mange som om jag inte visste vad jag hade packat. ”Och marshmallows.” Här lät det lite som om jag hade packat ned en stensamling eller min barndoms alla smurfar. ”Ska vi överleva på marshmallows när zombieapokalypsen kommer?”

Jag pekade med foten på den andra lådan. I den fanns konserverade färdiglagade köttbaserade maträtter samt därtill passande specerier. Vi skulle överleva som strandade ett par dagar. Mange såg fortfarande inte imponerad ut. Kanske har det faktum att han under de senaste veckorna sett samtliga avsnitt av The Walking Dead påverkat hans syn på apokalypsens omfattning.

Men när det gäller mina nödlådor till båten handlar det inte om att vi sjöledes ska fly från en analkande hord av zombier och stanna till sjöss till dess världen som vi känner den har gått under och återuppstått på det att vi må beträda Den Nya Världen likt något slags Adam och Eva (eller ett par antiloper från Noaks ark). Mina sjönödlådor handlar om andra typer av nödsituationer.

Ett uppenbart alternativ är att vi av väderförhållanden och/eller motorkrångel tvingas övernatta på en ö eller mitt ute i vattnet. Ett annat, och troligare, alternativ är att vi är ute och åker och inser att föga vore trevligare än att alldeles oplanerat slå till på en övernattning eller åtminstone en aftonvard, då vädret och omgivningarna och den allmänna stämning på ett positivt sätt kräver det.  Att nöden kräver det. Då är det flådigt att kunna servera spagetti och köttfärsås eller chili con carne och att dra några chocolate chip cookies till en kopp kaffe för att sedan runda av med chips, läsk och grillade marshmallows (ja, vi har kokplatta och grill i båten). Det vore retligt att i det läget bara kunna erbjuda något frystorkat och några energy-bars eller Varma koppen och jordnötssmör.

Jag tänker mig ju inte att vi att vi gemytligt grillar några marshmallows på en sandstrand när ryssen kommer, att vi sörplar kaffe och mumsar kakor medan ebolan rasar i Sverige, eller att vi skickar ett par tuber Pringles laget runt kring lägerelden på en Vätternkobbe samtidigt som levande döda hasar runt på fastlandet i jakt på människokött.

För de situationerna har jag andra alternativ.

Kommentera