Lite deppig – boktips önskas

image

Viss tröst

Imorgon är det måndag. Jag ska jobba. Det blir historieprov, lyrikanalys och debatt. En helt okej dag.

Men jag hade hellre varit på en annan plats.

I Stockholm samlas en hop prepperkufar med inblick i zombieapokalypsen och överlevnaden av den. Det blir workshopjippo och samtal. OCH JAG VAR INBJUDEN. Jag ombads delta för att bidra med ett kvinnligt perspektiv. Exakt vad jag skulle kunna bidra med är högst oklart, jag är bara en blek 72-timmarsprepper, men tusan vad jag hade velat sitta där och frottera mig med De Insatta.

Istället ska jag prata om stilfigurer. Inte vad man har mest glädje av när apokalypsen knackar på, även om zombieapokalypsen i sig faktiskt är en metafor. Se där en stilfigur jag kan fördjupa mig i imorgon.

Medan jag här hemma rensar förråd (nej, inte mitt 72-timmarsstash – det rensas inte, det roteras) lyssnar jag på The Martian (Ensam på Mars) av Andy Weir. Där kan man tala om survivalism. Två timmar in i boken är jag fängslad av mannens lugna kamp för att överleva på Mars där han lite olyckligt har råkat bli strandad. Inte riktigt de omständigheter jag rimligtvis någonsin kan behöva tampas med, men ändå. Jag är bra på metaforer.

Attan vad jag hade velat vara med imorgon. (Men att som lärare med kort varsel ta en dag ledigt, och dessutom bara för att förlusta sig själv och inte ens göra något tillsammans med familjen, är inte självklart.)

Kan någon göra mig lite muntrare genom att tipsa om vilka böcker (helst ljudböcker på Storytel) som jag bör lyssna på när The Martian är slut? Gärna med lite preppervibbar, kanske med någon lite världsundergång eller så. Ni vet.

Nu tror jag att jag behöver trösta mig med en lösmustasch. Jag hade ju kunnat vara på väg mot Stockholm.

8 reaktioner på ”Lite deppig – boktips önskas

 1. Om jag inte har blandat i hop mina minnesbilder så finns det en karraktär i Klas Östergrens Fattiga riddare och stora svenskar som är en egocentrisk företagare. Han har en skylt till sin affär med texten Köper-byter-säljer. Men han säljer aldrig något. Han bara samlar på sig mer och mer. Jag vet inte om den finns som ljudbok. Om jag leder dig fel genom att minnas fel så vill jag ändå slå ett slag för min store generationsförfattare. En östergrenroman på en liten hylla i en tågkupé fick mig att 1980 välja just den kupén för min resa från Linköping till Lund. Åtta timmar senare satt jag tillsammans med romanens ägare i en studentkorridor. Jag hade blivit väl omhändertagen och bjuden på frukost. Tänk vad en bra författare kan åstadkomma!

 2. S.M. Stirlings böcker om ”the change” kanske kan vara något. I alla fall de tre första.
  Dies the fire, The Protectors war och A meeting at Cornvallis.

  • De böckerna finns tyvärr inte på Storytel, som just nu är min huvudsakliga kanal till litteratur, men det händer ju faktiskt också att jag läser pappersböcker. 🙂 Tack för tips!

 3. För 100kr kan man köpa en mycket bra överlevnadshandbok anpassad för vårt nordiska klimat och natur.

  ”HBOK Överlevnad” heter den.

  Den går bara att beställa från militären genom att maila till:
  fmv-fmcl-fbf@mil.se
  Skriv att du vill beställa:”HBOK Överlevnad (Armén)” som har förrådsnummer: M7732-472091
  Skriv även din adress och ditt personnummer i mailet. Lätt värd 100kr.

Kommentera