Nu vill visst Mange ha en annan fru

soppburk

Grund för skilsmässa?

Mange vill nog skiljas lite grand. I alla fall konstaterade han under ett samtal nyligen att han vill ha en annan fru.

Tydligen är jag lite knäpp. Eller otillräknelig. Själv ser jag det som att jag bara har en annan typ av säkerhetstänkande än Mange. Eller katastrofberedskapstänkande.

”Skulle det vara okej om jag bunkrade lite konserver och torrvaror med lång hållbarhet i matkällaren?” undrade jag över en kopp kaffe.

”Torrvaror?” Som om han aldrig hört ordet. ”Bunkra?”

”Ja, och kanske lite flaskvatten”, fyllde jag i. Jag förklarade att det liksom skulle kännas angenämt att ha ett lager förnödenheter undanstoppade i händelse av något slags … händelse.

”Fast hur länge tänker du att vi skulle klara en kärnvapenkatastrof? En veckas gulaschsoppelager skulle väl knappast göra någon nytta.”

Men jag tänkte mig bara någon mindre katastrof. Inte så där tok-global och mångårig superapokalyps. Kanske mera som ett riktigt brutalt vinterkräksjukeutbrott som får oss att vilja isolera oss en vecka (intetänkapåebolaintetänkapåebolaintetänkapåebola). Fast om man ändå ska ha ett stash för en vecka kan man kanske lika gärna ha för två. Eller tre. Och elektricitet ska inte behövas vare sig för förvaring eller tillagning. Jag försökte nyanserat förklara detta för Mange, och det var ungefär då han började uttrycka tvehågsenhet över min duglighet som hustru.

”Men kan jag få en annan fru eller? Du får inte bunkra. Inte utan att en katastrof står för dörren.”

lars_w_framsid_10388Jaharu. Det är ju så dags då. Men jag skyller detta mitt katastrofberedskapstänkande på Lars Wilderäng. Jag lyssnade nyligen på hans roman Stjärnklart och den kröp uppenbarligen under skinnet på mig. Det är en tämligen dystopisk om än inte nattsvart apokalyptisk skildring av vad som händer om all elektronik i världen plötsligt upphör att fungera, ett scenario som – visar det sig – får digerdöden att framstå just som ett vinterkräksjukeutbrott. Vad händer när apotekens hyllor gapar tomma, när ambulanserna (och likbilarna) slutar köra, när du inte kan ringa till polisen, när matleveranser upphör och vattenpumpar stillnar? Vilken människa blir du när hungern står skriven i dina barns ansikten?

Nu är det förstås så att några veckors lager av raviolikonserver och Loka Citron knappast hjälper i händelse av en sådan katastrof, men så är det heller inte för en dylik situation jag vill bunkra. Men skulle det inte vara lite fint att klara en tids isolering i händelse av misstänkt giftutsläpp i närområdet, olustiga kravaller eller något annat mindre angenämt..?

Inte det nä. Jag förstår. Paranoid. Prepper-varning. Ny fru. Uppfattat.

Jag får väl ta på mig foliehatten och hoppas att rösterna håller sig borta.

För någon ny fru får han faktiskt inte. Inte alls.

Fast vad är några burkar i källaren? Här är en man som tagit konceptet något längre:

(Mendetfinnsplatserihusetsommangeinteskulleupptäckaomjagråkadehamstralitedär.)

26 reaktioner på ”Nu vill visst Mange ha en annan fru

 1. Men eller hur! Allt jag begär är att vi har lite fler ficklampor, och nog borde man väl ha åtminstone ett trangia, om man ska kunna laga mat vid strömavbrott (bra om någon skulle få för sig att campa också, ju). Och vad gör ett par dunkar vatten i förrådet? Märks ju knappt…
  Här var mjölken helt slut på Konsum en söndag bara för att det hade varit kraftigt regnväder en dag. Vi bortskämda storstadsbor är ju inte redo för någonting, jämfört med mina svärföräldrar tex, som bor på landet med jordkällare och vedspis.
  Har inte läst Wilderängs bok, jag är så här knäpp ändå (och så har jag lyssnat på föreläsning om zombieapokalyps – intetänkaebolaintetänkaebola) dock bara på tankestadiet än så länge. Men snart går jag och köper det där trangiat.

  • PRECIS! Tror du vi kan utverka något slags grupprabatt på trangia? Mange föreslog under min bunkringsförfrågan att vi skulle kunna köpa ett dieselaggregat, och utan att riktigt veta vad det är blev jag jätteglad. Det visade sig dock att han drev med mig. Antagligen får jag inte ens köpa värmeljus i mer än tiopack nu…

   • Ha ha, du får köpa några i taget varje gång du handlar 😉
    Jag har åtminstone fått igenom att vi ska behålla en ordentlig sladdtelefon som sitter fast i ett jack i väggen, så jag ska slippa leta efter en urladdad mobiltelefon om vi, hemska tanke, måste ringa nödsamtal (i strömavbrottet).

 2. Vore jag mormon så…
  Nejdå, håll du bara ut (och hoppas på strömavbrott) så skall du se att han snart förstår att den förbereda vägen är den rätta vägen. Speciellt när du plockat fram torrjäst och pulvermjölk och bakar kanelbullar någon dag när det nog egentligen var slut i skafferiet.
  Sen är det där hemliga förrådet med 25 kilo ris (bara för säkerhets skull) väldigt bra för nattsömnen.
  Preppa lugnt.

 3. WTF, hur kan man vara så emot att ha ett nödlager hemma? Vad är grejen med folks hat mot den som vill ha lite beredskap?

  Om vi inte haft diverse utrustning hemma efter stormen Gudrun så hade vi fått äta kall varmkorv och huttra genom de kalla nätterna. Värmeljus blev snabbt en bristvara i affärerna. Som tur var hade vi vatten i kranen. I nyheterna för inte så länge sedan grät en dagmamma ut i media när det blivit översvämning och att hon inte hade vatten till barnen hon passade.

  Det är inte så svårt att fantisera sannolika situationer där man har nytta av lite prepp. Om man har lite plats att avvara och inte är tokfattig så är det en icke-fråga för mig. Har man barn att ansvara över borde det vara straffbart att inte ha någon beredskap…

 4. Visa honom vad civilförsvarsförbundet menar att alla bör ha hemma, mat för ungefär en vecka och sätt att laga det utan nätel. Vatten, radio, ficklampor, filtar och batterier. Ta en övergarderob i sovrummet och fyll den, placera sedan en kartongsida med texten ”Julpynt 1978” eller ”mormors brudklänning” eller liknande ytterst i skåpet.

 5. Vi har ju redan det mesta hemma, eller?
  Vi har hela frysen full med mat, ett Trangiakök (gasol och T-röd hemma), en öppen spis, konserver, massor med virke att elda, en hel del pasta, julpynt, ris och konserver, ljus, vin och öl, säkert över 10 ficklampor + alla cykellysen, batterier, en händig/teknisk och kreativ/uppfinningsrik man, Bullens varmkorv, värmeljus, mjöl och torrfoder, filtar, täcken, gasolgrill, munkavle, batteridriven radio, två gasolflaskor (6kg), en pool full med vatten, kolgrill, ett hobbyrum med massor av grejer, whisky, osv. OM, om, om det nu behövs något mer, så är det väl trevligare vatten (och kanske fler batterier och värmeljus)?

  @Manuskt, Har ni ”vanlig” telefoni eller telefoni via bredband? Vi har också en sladdtelefon, men tyvärr med IP-telefoni. Så den fungerar inte vid strömavbrott.

  • Då var ju ditt förslag på att komplettera med ett elverk inte så tokigt, eller hur?
   För hur ska ni annars hålla maten fryst när strömmen går…

  • Det känns ju verkligen jätteskönt att vi har julpynt i händelse av kris, och våra ca åtta konservburkar tar oss nog jättelångt… Och så föredrar jag helt klart konjak framför Whiskey. Det finns liiiiite kvar att fila på.

 6. Ha ha! Min sambo är visserligen inte lika entusiastisk som jag, men han protesterar iaf inte när jag släpar hem 5-kilossäckar med ris/mjöl och köper pasta 10 pkt åt gången (vi är bara 2 pers i hushållet). Den handvevade ficklampan/radion tyckte han var onödig, men ändå en kul grej… (skrattar bäst som skrattar sist).

  Vill man se nån som löpte linan ut kan jag rekommendera filmen ”Blast from the past”, filmen är mest lite smågullig rom-com, men den stoora behållningen får man av den über-preppande pappan spelad av Christopher Walken och mamman (som får stå ut med honom) i familjen, briljant spelad av Sissy Spacek!

 7. Ja ett elverk är nog ingen dum idé! Det skulle vi dessutom kunna använda till t ex en båt. Vilket jag tycker att vi ska köpa, så vi kan åka ut på Vättern och isolera oss ordentligt från ev. epidemier etc.

  @Lotta, vi har nog ett par flaskor cognac med. Och idag köpte jag pulvermos till dig 🙂

 8. Haha, jag har också läst Stjärnklart och börjat fundera på prepping 🙂 min sambo hade en fikakonversation med sina kolleger häromdan och det var en där som hade bunkrat konserver pga eventuell ebolaepidemi. Sambon berättade att han hade bunkrat ris inför millenieskiftet… Så mina bunkringsplaner stöter nog inte på nåt motstånd från det hållet. Dessutom har han länge velat skaffa ett dieselaggregat/elverk…. Go for it! säger jag!

 9. Läser Stjärnklart nu och har rekomenderat den till frugan. Jag väntar på preppingvågen som följer…
  Hemma hos mig är både frugan och jag på samma linje. Hon är nog snäppet extremare än jag men det älskar jag henne för. 😀 Vi har väl delat upp ansvarsområdena kan man säga, Hon jobbar med proviant och matlagningsdetaljer, jag står mer för ”infrastrukturen”. Ett dieselaggregat står på önskelistan! 🙂

  • Grattis till dig – till er. Men jag tror att jag vinner över Mange snart. Kanske. Men än så länge är han rätt så svårflirtad, även om bubbelbad och vin tycks ha en positiv effekt.

 10. Ping: När blir krislådan normcore? - Lotta Lexéns blogg

 11. Ping: 27 punkter - Lotta Lexéns blogg

 12. Ping: En hopplös väg - Lotta Lexéns blogg

 13. Ping: Stjärnströssel över Stjärndamm - Lotta Lexéns blogg

 14. Ping: En opreppad preppers bekännelse - Lotta Lexéns blogg

Kommentera