USA kan andas ut – på heder och samvete

img_4719

På heder och samvete

Nästa vecka åker min trettonåring till New York med en kompis för att hälsa på en god vän som bor där. (Jag försökte få göra det till en familjeresa, men hans ”Helst inte, men om ni måste åka med så…” fick mig att backa.) Att fylla i de olika formulär som krävs för hans resa har varit intressant. Särskilt gillar jag fråga fyra i ESTA-ansökans behörighetsfrågor:

”Har du för avsikt att delta eller har du någonsin deltagit i terroristaktiviteter, spioneri, sabotage eller folkmord?”

När jag berättade för honom att jag svarat nekande på frågan tittade han länge på mig. Jag förstår honom. Lillebror, som inte ska till New York, hojtade lyckligt att han minsann inte hade behövt intyga något sådant och att alla möjligheter därför liksom låg öppna för honom. Jag tittade länge på honom. Han insåg kanske det något opassande i glädjen över att på något skevt vis vara juridiskt obunden vid att avstå från terrorism. Med lätt rynkad panna frågade han istället om man alltså kunde hamna i fängelse om man deltog i terroristaktiviteter, spioneri, sabotage eller folkmord trots att man skrivit under på att inte göra det.

Jag förklarade att avtalsbrottet nog var det minsta problemet i det läget. Han nickade förstående men undrade varför man då skrev på om en sådan sak. Jag får lov att hänvisa frågan vidare till USA.

Men det känns ändå lite bra att trettonåringen frånsvurit sig rätten att begå folkmord.

USA kan andas ut.

(Gossarna är ombedda att ta med färsk jäst till värdfamiljen. Jag tänker att den uppvisar oroande likheter med sprängdeg. Det kan bli spännande i säkerhetskontrollen…)

 

6 reaktioner på ”USA kan andas ut – på heder och samvete

  1. Man far inte ha med sig livsmedel. Jag hittade farsk jast i hyllan I Kanada. Glasburk med undertryck med sma kulor av jast. Den ska sta i kylskap som oppnad o fungerar bra.

  2. Har de tagit bort sista delen av frågan? När jag fyllde i 2013 stod det så här:

    ”Have you ever been or are you now involved in espionage or sabotage; or in terrorist activities; or genocide; or between 1933 and 1945 were you involved, in any way, in persecutions associated with Nazi Germany or its allies? ”

    • Nazi-frågan dök inte upp för sonen. Kanske sa en algoritm att någon född 2003 inte behövde få den frågan? Nu var det i stället lite mera framåtsyftande. 🙂

  3. Om det är något man inte skall göra i USA, så är det att ”busa” lite med tull eller immigration service. Det brukar rätt snabbt leda till respass direkt hem. Kan bli lite snopet..
    De har oftast inte överseende med språkliga brister eller att man är minderårig.. tyvärr..

Kommentera