När varken trigger warnings eller bannlysning räcker – stoppa allt!

Alfons_Åberg_01_-_PNG

(Bild: Rabén & Sjögren och Gunilla Bergström)

För några veckor läste jag att ett föräldrapar i Malmö hade anmält sonens förskola till Skolinspektionen eftersom sonen fått återkommande mardrömmar efter att förskolan hade visat en Alfons Åberg-film. Åldergränsen på filmen var satt till 0 år. Jag höjde på ögonbrynen när jag läste detta men skrev inget om det – det var ju trots allt bara en familj det handlade om. Att några personer har en åsikt som avviker från min är knappast något att gå i taket över, även om jag tyckte att en Skolinspektionsanmälan lät lite kraftfullt i sammanhanget.

Men nu häpnar jag.

Idag läser jag i Sydsvenskan att Malmö stad och den aktuella förskolan, efter begäran om utredning från Skolinspektionen, har beslutat att förskolan inte ska visa någon film alls under en tid. Här stannade det alltså varken vid trigger warning eller bannlysning av Alfonsrullen, utan all film bannlystes. Dessutom ska förskolan varje morgon anslå samtliga aktiviteter som kan komma i fråga under dagen.

Lägg av.

Den aktuella utbildningschefen håller med om att Alfons Åberg är väletablerad barnkultur men konstaterar också att de individuella upplevelserna är olika. Självklart är de det. Men hur lågt kommer ribban att behöva läggas om alla individer har veto och tolkningsföreträde?

Aftonbladet berättar att en riksdagsledamot för Liberalerna (Christer Nylander, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott) ser annorlunda på saken. Han säger:

”- Om föräldrar curlar sina barn är deras egna val, men förskolan och skolan får inte tveka att ta upp och diskutera svåra saker som aggressivitet, våld och mobbning. Livet är faktiskt ibland värre än en film med Alfons Åberg, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Förskolan ska vara en plats med pedagogiska ambitioner. Därför är det en naturlig del i förskolans och skolans verksamhet att också diskutera livets obehagliga inslag.”

Jag håller med. Hotel Rwanda – nej; Alfons Åberg – ja.

 

(Om trigger warnings har jag tidigare skrivit här, här och här.)

 

3 reaktioner på ”När varken trigger warnings eller bannlysning räcker – stoppa allt!

  1. I den politiska korrekthetens land och feghetens högborg är detta inget att förundras över. Frågan är bara när smällen kommer och de politiskt korrekta godhetsterroristerna jagas ut i kylan.

  2. Tycker att det vore bra om skolorna visade vad som var på schrmat. Det är mina barn de uppfostrar till goda socialister. Minns ursprunget till dagis och valparna i djurfarmen! Opolitiska lärare är lika sällsynt som public service utan slagsida.

    Dessutom bör alla allergiska samlas på en skola i kommunen, så att vi andra slipper detta nöt och skaldjursembargo på alla skolor!

    Och alla undernärda veganbarn på en….

    Kort sagt vore det bättre med skolpeng att anförtro den jag tycker är mest lämpad.

Kommentera