Näste man till rakning

van-dyke-skagg_318-1952Under den svarta rubriken ”SKÄGGEXTRA” berättar Aftonbladet att helskägg snart är ute. Vi får veta att skäggtrenden är sammanlänkad med ”negativt frekvensberoende”, något som i evolutionssammanhang betyder ungefär att den dag du inte längre är ovanlig är du inte längre het. Detta exemplifieras med guppy-hanar som evolutionärt strävar efter så ovanliga färgkombinationer som möjligt, för just genom att vara coolt avvikande får de honornas uppmärksamhet. Helskägg är alltså bara helrätt så länge det inte är för vanligt. Lite som när Jysk började sälja ekmöbler. Då visste man med säkerhet att R.O.O.M. hade gått vidare till nya träslag. Nu är det alltså renrakat som gäller om man vill vara hipp. En forskargrupp i Australien har t.o.m. vetenskapligt bekräftat detta (även om de för mig kanske hellre får pyssla med att bota sjukdomar). Back to basics alltså.

Även kaffebranschen anammar basic-trenden. Göteborgsposten skriver att renare kaffesmaker är nästa års trend. Kaffeexperten Anna Nordström berättar att bryggkaffet får en renässans och att de mjölkbaserade kaffe-jippo-dryckerna får se sig slagna av det svarta kaffet. Man skulle kunna säga att kaffedrinkarna får raka av sig mjölkmustaschen och därmed sällar sig till den nya skägglösa trenden.

Och icke ett skäggstrå växer på klostercellstrenden inom inredningsvärlden. Avskalat och sparsmakat. Renrakat.

Själv sneglar jag lite lagom ängsligt på trenderna och undrar hur de bör få påverka mitt bokomslag. Jag har ju gått från frodigt till mera avskalat, men jag har ju för tusan ett splatter-typsnitt på titeln! Det måste väl motsvara ett buskigt helskägg, en löddrande caffe latte och ett rum fyllt med porslinsfigurer och virkade dukar.

Kommer evolutionen att slå ut mig som vore jag en blå guppy-hane bland tusentals andra blå guppy-hanar?

 

Bild från http://se.freepik.com

 

 

4 reaktioner på ”Näste man till rakning

  1. För knappt ett år sedan fick vi äntligen ett mode som stämde med mina fysiska förutsättningar. Så länge Jihde sitter i tv med sitt gråa skägg behåller jag mitt. Däremot har jag reducerat volymen på äppelträden i trädgården genom en tuff beskärning. Men det finns tillräckligt med grenar kvar för att med tillförsikt se fram mot den tid då äpplen, körsbär, päron, plommon och andra arter i familjen Rosaceae skall blomma. Förmågan att locka pollinerande insekter blir mina fruktträds evolutionära framgång. Min egen evolutionära lycka är att Herman Lundborgs steriliseringslagar inte kom förrän 1935. Fem år tidigare togs min farmor in på sanatorium i Kolmården för TBC. Då hade hon redan fött fem barn. I dag är alla mina kusiner, deras barn och deras barnbarn, såvitt jag vet, fullt friska. Min farmor blev över 80 år gammal.

Kommentera