Glada munnar och utslitna hjärtan i fjällen

image

Dit han åker följer jag (och efter krönet väntar svart backe)

Det är ju lite olika hur man ser på det där med utförsåkning och färgkodning i fjällen. För mig till exempel betyder grön och blå backe ungefär ”Den här ska jag ta mig nedför” medan röd signalerar ”Den här backen ska jag försöka ta mig nedför utan att skada mig.” Svart betyder ”Den här backen ska jag försöka ta mig nedför med livet i behåll”. Jag sänker alltså mina krav och begär till slut föga mer än överlevnad.

Medan mitt mål alltså är att komma ner, verkar många mera allmänt sikta på att ta sig ner snabbt eller snyggt, eller kanske helst båda. De har en rent nedåtsyftande åkstil. Jag jobbar mycket mera i sidled än genomsnittsåkaren, och försöker till och med ofta avsluta varje sväng uppåtsträvande. Jag målar liksom glada munnar i backen, även om min mun inte alltid är glad. På så vis får jag ut många fler åkmeter per nedfart än de snygg-snabba och får mer åktid i relation till lifttid.

En gång tog jag en skidlektion. Det var en inte så bra idé. Skidläraren envisades hela tiden med att riktningen skulle vara nedåt. Hon uppmanade mig att släppa på. Jag uttryckte en avvikande åsikt. Hon vidhöll sin. Sedan var tack och lov lektionen slut.

Jag fortsätter att måla glada munnar i backen.

Och det händer faktiskt att jag målar dessa munnar i de svarta pisterna. När nioåringen bönfaller mig att följa med säger jag ibland ja trots att kroppen säger nejnejnej och trots att spindlarna börjar krafsa.

Några elever frågade under en diskussion idag hur mycket jag skulle vara beredd att göra för att rädda mina barns liv. Jag förklarade att jag till exempel skulle kunna slita ut elev Es hjärta ur hennes kropp med mina bara händer, trots att E är en förtjusande elev. Elev E föreslog då att vi skulle flytta fokus från henne men tackade för det tydliga budskapet.

image

Och man KAN åka på längden också

Så det är klart att jag drar en svart pist för att göra gossen glad. Det är ju ändå inte som att slita ut någons hjärta. Utom möjligen mitt, då.

Kommentera