Vältaliga herrar i mängd

image

Nöjd

Onsdagen blev dubbeldånandets dag. Trevligt.

Jag hade alltså lyxen att få ledsaga Jens Lapidus under hans besök på Platengymnasiet. I personalmatsalen delade vi en måltid bestående av panerad fisk med remouladsås, serverad på orange plastbricka. Som sällskap hade vi även Marcus Rehn från Bonnierförlagen. Var han med som skydd? Hade någon läst om min upprymdhet inför Lapidus besök och känt att ”det nog var bättre att ta det säkra före det osäkra och skicka med Marcus”? Oklart. Effekten var dock bara positiv. Att under en dryg timme få prata med en bästsäljande författare och en Bonnieranställd var sannerligen inte illa. Nya ord skapades, boktips utbyttes och jobbanekdoter berättades. Båda herrarna var mycket charmerande. Dessutom frågade Marcus om han kunde få skicka några böcker till mig. Generöst gick jag med på det.

I aulan charmades också eleverna. Sällan slamras det så lite med stolar när aulan är fylld, och sällan fylls de främre raderna på först. Och faktiskt är det inte jätteofta eleverna vill bli fotade tillsammans med våra föredragshållare. Eller, alltså … kanske inte bara eleverna.

image

Nöjda

På kvällen var både jag och Jens Lapidus på Bokens Dag. Han på scenen, jag i publiken. Tyvärr. På scenen fanns också Christopher O’Regan som presentatör. Mannen för vars skull jag hade jagat biljett. Säkert finns det många som köper biljett för att lyssna på de fem inbjudna författarna, men för mig (och Linda) är prioriteringen kanske lite annorlunda. O’Regans språk. Hans sätt att behandla orden som om de vore de dyrbaraste ädelstenar som förtjänar den bästa exponeringen. Hans anekdoter. (Och hans stiliga anklar.) Jag blev inte besviken. Bronsåldersrågbullar och åldersstigna vänninor, signeringsfadäser och tandläkarbesök. Allt blir liksom lite vackrare när han pratar om det.

Jag mötte det snöblandade regnet utanför Folkets Hus med ett leende.

2 reaktioner på ”Vältaliga herrar i mängd

Kommentera